De eerste week
Op het moment dat jullie kindje geboren is begint de kraamtijd. Dit is een tijd waarin veel gebeurt. Dat geldt voor jullie als ouders, voor de pasgeboren baby, maar ook voor eventueel oudere broers of zussen. De kraamverzorgster zal jullie helpen om van deze intensieve week ook zeker een bijzondere week te maken. Wij komen deze week een aantal keer langs om te kijken hoe het gaat. Tussen de vierde en zesde dag verrichten we de hielprik bij de baby. Onze rol als verloskundige wisselt per gezin. Als het goed gaat in een gezin zullen we minder nodig zijn, bij andere gezinnen zijn we wat meer aanwezig.
Baby
Iedere baby is weer anders in gedrag en behoeftes. Jullie zullen merken dat jullie je kindje steeds beter leren kennen en weten wat hij of zij graag wil. Een baby kan nog niet goed aangeven wat er is en eigenlijk alleen maar huilen als er iets is. Huilen bij honger, zuigbehoefte, krampjes, een vieze luier of omdat hij of zij gewoon graag bij je wil zijn. Je zult je kindje hierin steeds beter leren kennen. Jullie kindje heeft ongeveer negen maanden lekker warm in je buik gezeten, dit betekent dat het altijd een hartslag hoorde, bloed hoorde stromen en jullie stemmen kon horen. Buiten je buik is het stil en kouder, zeker ‘s nachts. Een kindje vindt het na de geboorte dan ook heerlijk om bij je op de borst te liggen. Op deze manier krijgt het weer het gevoel van geborgenheid zoals in de buik. Jullie kunnen je kindje hiermee niet verwennen, wel geruststellen! Geef jullie baby dus rust en zorg voor zo min mogelijk prikkels de eerste weken. Leg hem of haar lekker in zijn eigen bedje overdag, zonder radio/tv. Je kan best een muziekje laten horen voor het slapen gaan. Laat het kindje ook niet teveel van arm naar arm gaan in de eerste dagen, daar wordt een baby erg onrustig van.
Moeder
Alle vrouwen hebben tijd nodig om te herstellen van hun bevalling. Bij de één gaat dit wat sneller dan bij de ander, maar daar is geen regel of termijn voor. Het is belangrijk om de eerste week echt rust te nemen als de kraamverzorgster er is!
Bloedverlies
Na de geboorte van de placenta blijft er in je baarmoeder een wondbed achter, dit moet weer genezen. Door deze wond kun je tot zes weken bloed verliezen. Tijdens de kraamweek vaak iets meer dan een menstruatie, daarna wordt dat steeds minder. Om dit goed in de gaten te houden zal de kraamverzorgster de baarmoederstand en het bloedverlies dagelijks controleren. Je baarmoeder moet weer kleiner worden, dit gaat soms met naweeën gepaard.
Plassen en ontlasting
Om je baarmoeder goed te laten slinken en het bloedverlies te beperken is het belangrijk dat je regelmatig naar het toilet gaat. Het is raadzaam om voor iedere voeding aan je baby even te gaan plassen. Plas goed uit en probeer het niet op te houden. Ontlasting kan een paar dagen op zich laten wachten na de bevalling, schrik daar niet van. De eerste keer is vaak spannend, maar daarna gaat het snel beter en het doet geen zeer. Veel drinken en vezelrijke voeding is goed voor de stoelgang.
Hechtingen
Vaak is er na de bevalling een scheurtje of knip ontstaan. Dit is gehecht en moet herstellen. De kraamverzorgster kijkt hier iedere dag naar. De hechtingen lossen vanzelf op, maar indien ze erg trekken kunnen wij ze aan het einde van de kraamweek ook verwijderen.
Emoties en het verwerken van de bevalling
In de eerste week gebeurt er ontzettend veel, dit kan zijn weerslag hebben op je gevoel. Jullie zijn vaak blij en trots, willen jullie kindje aan iedereen laten zien en krijgen mooie bloemen en cadeautjes. Na enkele dagen zal je merken dat het wat zwaarder wordt, de nachten zonder slaap gaan zijn tol eisen en je bent in het begin vaak wat onzeker. De meeste vrouwen hebben hier last van en kunnen soms ineens gaan huilen: de kraamtranen! Kraamtranen zijn heel normaal. Laat het lekker gaan en laat je verwennen door de kraamverzorgster. Zorg ervoor dat je ook dagen geen bezoek hebt om zo voldoende rust te krijgen. En gebruik de tijd tussen de middag om bij te komen en even wat te slapen of gewoon te liggen. Dat is voor je lijf, borstvoeding en emoties erg belangrijk. Heb je het gevoel dat het niet goed met je gaat of is het lastig om de bevalling te verwerken, geef dit dan bij ons aan. Het kan dan verstandig zijn om hierover te praten, bijvoorbeeld met onze coach Caroline van Daal.