Miskraam
Helaas groeit niet elke bevruchte eicel uit tot een mooi mensje. Soms gaat er iets niet goed. Het is erg vervelend als je een miskraam hebt. Na de positieve test begint een spannende, maar ook nieuwe periode in jullie leven en door een miskraam valt dit plaatje ineens in duigen. Sommige vrouwen zijn erg verdrietig en hebben tijd nodig om de miskraam een plaats te geven en andere vrouwen gaan ‘gewoon’ verder. Hoe je de miskraam verwerkt is per persoon heel verschillend en van tevoren niet goed in te schatten. Het is wel erg belangrijk dat je de mogelijkheid hebt om hierover te praten en daarom houden wij na een miskraam indien gewenst ook nog een tijdje contact.
Een miskraam kan beginnen met bloedverlies, maar soms merk je er niks van en zien we op de echo dat er iets niet goed is. Het kan zijn dat er wel een kindje zichtbaar is, maar dat het hartje gestopt is met kloppen. Of er is geen kindje maar alleen een vruchtzakje aangelegd. In beide situaties spreken we van een miskraam. Nadat wij de echo gemaakt hebben, verwijzen wij je naar de gynaecoloog. Meestal kun je een paar dagen afwachten en verlies je het kindje of het vruchtzakje vanzelf. Anders wordt de miskraam opgewekt door middel van medicatie of een curettage. Als je al bij ons komt met bloedverlies, kunnen we ook zelf afspreken om een aantal dagen af te wachten en te kijken of de miskraam doorzet. Dan maken we zelf nog een keer een echo om te kijken of de baarmoeder weer helemaal schoon is.
Wanneer bellen
Je mag ons bellen als je zwanger bent en bloedverlies hebt. Het kan zijn dat het bloedverlies komt van de baarmoedermond. Deze is tijdens de zwangerschap veel beter doorbloed dan normaal. Dat is onschuldig bloedverlies en heeft niks te maken met een miskraam. Vanaf ongeveer 7 weken kunnen we met de echo kijken of de zwangerschap intact is. Dit doen we alleen indien daar twijfel over is en als je een hele regelmatige menstruele cyclus hebt die niet langer is dan 28 dagen. Als je minder ver zwanger bent, is er namelijk nog geen hartactie bij de baby en kunnen we dus geen conclusie trekken. Als je een miskraam hebt, kun je best even ruim bloedverlies hebben. Indien het bloedverlies hevig blijft, moet je ons ook bellen. De kans hierop is groter, naarmate de zwangerschap verder gevorderd is. Neem ook contact met ons op als je koorts hebt (temperatuur boven 38 graden). Als je ongerust bent, of nog met vragen zit, mag je natuurlijk ook altijd bellen. Indien je weet dat er een miskraam in gang is, is het verstandig om voldoende maandverband in huis te hebben. Je mag geen tampons gebruiken.
Volgende zwangerschap
Na een miskraam adviseren we om tenminste één menstruatie af te wachten. Het kan even duren voor je lichaam weer hormonaal hersteld is. Daarna mag je gewoon weer zwanger worden. Als je weer een menstruatie gehad hebt en dan zwanger wordt, weten we ongeveer hoe ver je zwanger bent. We kunnen dan een vroege echo inplannen om je niet langer dan nodig in onzekerheid te laten over de nieuwe zwangerschap. Verder is het belangrijk om na een miskraam en wens voor een nieuwe zwangerschap, door te gaan met het slikken van foliumzuur.
Hulp bij zwangerschapsverlies
Coaching voor moeders
Caroline van Daal
Tuinstraat 6, Gaanderen of iedere maandagavond bij ons op de praktijk
Begeleiding bij Zwangerschapsverlies
Sandra Harmsen
Dorpstraat 3, Etten