Overtijd gaan
Een normale termijn om te bevallen is van 37 tot 42 weken. We spreken van prematuriteit indien de zwangerschap minder dan 37 weken geduurd heeft. Serotiniteit is een zwangerschapsduur van meer dan 42 weken, in Nederland wachten we na deze termijn niet langer af. Indien de bevalling bij 42 weken niet spontaan op gang is gekomen, wordt deze ingeleid in het ziekenhuis.
Serotiniteitscontrole
In deze regio hebben we afgesproken dat er vanaf 41 weken extra controles zijn om de conditie van de baby in de gaten te houden. Dit noemen we de serotiniteitscontrole, deze vindt plaats in het ziekenhuis. Er wordt dan een CTG gemaakt, dit is een hartfilmpje van de baby. Je krijgt hierbij twee banden om je buik en er wordt gedurende 30-45 minuten naar de hartslag van de baby gekeken. Verder wordt er een echo gemaakt om de hoeveelheid vruchtwater te beoordelen. De gynaecoloog bekijkt de uitslagen en zal beslissen of we tot 42 weken af kunnen wachten op een spontane bevalling. Meestal is dit geen probleem, maar soms blijkt bij de controle dat het beter is om eerder te bevallen.
Het hartfilmpje zal in deze laatste week één of twee keer herhaald worden, om de conditie van de baby te blijven monitoren. Deze serotiniteitscontroles zijn extra, naast de reguliere controles bij Nona.
Strippen
Tijdens de laatste controles bij ons op de praktijk kunnen we proberen de bevalling op gang te brengen. Door middel van een inwendig onderzoek controleren we of je baarmoedermond gunstig aanvoelt en of je al ontsluiting hebt. Als dit zo is, kunnen we 'strippen', met een ronddraaiende beweging de vliezen losmaken van de baarmoederwand. Hierbij komen hormonen vrij die betrokken zijn bij het rijpen van de baarmoedermond en het starten van de bevalling. We hopen hiermee dat je in de uren na het strippen weeën krijgt. Het is echter niet zeker dat de bevalling begint nadat je gestript bent. Het kan zijn dat je alleen harde buiken krijgt, of dat er helemaal niks gebeurt. Je kunt er dan voor kiezen om af te wachten, of nog eens bij ons langs komen om het opnieuw te proberen. Strippen heeft geen nadelig effect op moeder of kind.